Transcontinental, Chris Berkers

De Transcontinental is een ultra endurance fietswedstrijd dwars door Europa waarbij de klok nooit stopt. Fietsers leggen zo'n 3500-4000km af met ongeveer 30.000-40.000 stijgende hoogtemeters in maximaal 15 dagen, geheel zelfvoorzienend.

Transcontinental Race

Tijd voor een nieuw groots avontuur

In 2019 zal ik, Chris Berkers, deelnemen aan de Transcontinental. De start is op 27 juli in Burgas, een plaatsje in Bulgarije bij de Zwarte Zee en de finish op 10 juli in Brest aan de kust in Frankrijk. In 3500km en zo'n 40.000 stijgende hoogtemeters. Het avontuur- en ultra-afstand-component in mijn leven is duidelijk, maar waar komt dat fietsen nu om de hoek? Immers: de Transcontinental is een fietswedstrijd.


Ultra afstand, dat is pas een een uitdaging

In de loop der jaren, sinds 2013, heb ik wel wat gefietst, maar het was duidelijk nooit mijn eerste liefde. Dat was rennen, en dat waren de paarden. Eind 2016 kreeg ik een stressfractuur in mijn heupkop waardoor ik enkele maanden niet kon rennen en dus genoodzaakt was om te fietsen. En zoals dat gaat bij mij: ook dat escaleerde snel. Even een uurtje fietsen werd al snel twee uurtjes, en twee uurtjes werd al snel 300-350km in de week. Elke week. Of het nu 10 graden vroor in januari of 32 graden was in augustus. Wéér een nieuw liefde was geboren. Heel simpel: sinds mijn stressfractuur ben ik niet meer van de fiets afgekomen, enkel voor wat loopavonturen met vrienden.

En toen was het tijd voor een nieuw groots avontuur

Althans dat zeg ik altijd, dat ik toe ben aan een écht avontuur, méér dan die wildkampeertripjes of die 125km lange zelfvoorzienende ultra marathons midden december. Ik ben toe aan eindeloos voorbereiden, uitzoeken en trainen. 24/7 in beslag genomen worden door het doel dat je over zeven maanden gaat uitvoeren. Route plannen tot in detail, materiaal uitzoeken, testen en heroverwegen. Naar bed gaan met een doel in je hoofd, opstaan met een doel in je hoofd.

De Transcontinental wordt mijn volgende échte avontuur en het tweede avontuur in mijn levenslange “langste ter wereld”-project na de Mongol Derby in 2014.