De juiste fiets en equipement

De TransContinentalRace is één grote timetrial van 4000km/15 dagen. Om de afstand binnen de tijd te rijden mag er maar weinig mis gaan. Goed materiaal waar je mee kan lezen en schrijven en de meeste reparaties zelf van kan uitvoeren is een minimale vereiste.

Fietsen

De ideale fiets bouw je op!

Mijn zoektocht naar een nieuwe fiets ging dus verder dan een standaard model uit de winkel. Waar ben ik uiteindelijk voor gegaan en zijn de voordelen van de producten waar ik voor ben gegaan?

Een gravelbike biedt mij de mogelijkheid om met brede banden te rijden terwijl ik toch de snelheid heb van een racefiets. Brede banden bieden meer comfort tijdens bijvoorbeeld de beklimming van de Besna Kobila in Servië: een 1500meter klim over 80km gravel. Door de snelheid van de racefiets kan ik het toetje van de race – 1000km plat asfalt van Grenoble naar Brest – zo snel mogelijk afleggen. Oorspronkelijk is de Specialized Diverge E5 Elite Tiagra afgemonteerd maar VanHerwerden heeft dit frame opnieuw opgebouwd met een volledige Shimano 105 groep en hydraulische schijfremmen.

Shutter Precision PD-8X: Een dag heeft 24uur en daarvan zit ik tijdens de TCR zo'n 14-16 uur op de fiets. Voldoende tijd dus om onderweg mijn eigen stroom te creëren om mijn lamp, GPS, telefoon en MP3 op te laden. De Shutter Precision PD-8X combineer ik met de Cycle To Charge USB output, die zit weggewerkt in het balhoofd.

Super Nova E3 Pro: Altijd overal zichtbaar zijn is belangrijk voor mijn veiligheid onderweg. Daarom heb ik geen concessies gedaan op mijn verlichting. Mijn Super Nova E3 Pro voorlamp wordt opgeladen door de naafdynamo en staat de hele dag aan. Ook mijn achterlamp, de Super Nova E3 Tail Light 2 is aangesloten op de naafdynamo en staat ook bij de laagste snelheden tijdens de steilste klimmen aan.

Tubolite CX Gravel: Tweederde lichter dan een standaard binnenband (54gram!), tweemaal zo sterk en 50% kleiner pakvolume. Dat zijn kwaliteiten waar ik iets aan heb! Een lekke band is bijna onvermijdelijk maar met deze Tubolite binnenband verklein ik die kans wel.

Crankbrothers Candy 7: De verplichte parcoursen tijdens de TransContinental zijn uitdagend en wandelen is niet uitgesloten. Daarom kies ik voor mountainbikeschoenen met dito pedalen met een breed draagvlak. Dit verhoogt het comfort tijdens het fietsen, maar nog meer tijdens de wandelsecties.

Niet te vergeten het zadel, stuur en de banden!

Specialized Woman's Power Zadel met Mimic: Zadelpijn maakt elke afstand comfortabel. Dit zadel bootst druk na en creëert evenwicht in het zacht weefsel. Continental Grand Prix 5000: Met deze band en zijn voorganger rijd ik al jaren en ik wil simpelweg niets anders meer. Profile Design ligstuur: Comfort is alles tijdens de uren en uren op de fiets. Dit ligstuur helpt mij om die comfortabele houding de hele race te behouden.