Zorgeloos fietsen

De Transcontinental is een ultra endurance fietswedstrijd dwars door Europa waarbij de klok nooit stopt. Fietsers leggen zo'n 3500-4000km af met ongeveer 30.000-40.000 stijgende hoogtemeters in maximaal 15 dagen, geheel zelfvoorzienend.

Zorgeloos

Aan het materiaal mag het niet liggen

In januari, twee weken nadat ik toegelaten was tot de TransContinentalRace, maakte ik de eerste versie van mijn paklijst. Stipt op nummer één stond het item “fiets”. Natuurlijk had ik een fiets thuis staan (of twee, of drie..) maar deze voldeden allemaal niet aan mijn wensen. Bij de één passen geen banden breder dan 28mm en de ander heeft geen schijfremmen. Kortom: er moest een nieuwe fiets komen.

Zonder scherp te hebben waar ik precies naar opzoek was, ging ik op een willekeurige zaterdagmorgen een aantal fietsenwinkels langs. Ik zocht een fiets met schijfremmen, wat meer comfort en er moeten bredere banden in passen. De enige harde eis: geen wit frame!

Ervaring is neemt een hoop zorgen weg

In de vijfde winkel, VanHerwerden in Voorburg, vertelde ik mijn wensenlijstje. De wedervraag was wat ik ging doen. Met het antwoord “fietsen” nam de verkoper geen genoegen. Ik vertelde mijn plan. Iets met 3500km en 15 dagen. De verkoper keek mij aan en wist direct wat ik ging doen: “Jij gaat de TransContinentalRace zeker fietsen?”. Lang verhaal kort: toen was ik verkocht. Of beter: toen had ik een fiets gekocht. Én de service en expertise van Van Herwerden erbij gekregen!

Voor een race zoals de TransContinentalRace bepalen de details de mate van comfort: de efficiëntie van je wielset met naafdynamo, de positie van je stuur ten opzichte van het zadel en de montage van de verlichting. Allemaal zaken waar ik wél aan had gedacht, maar nog niet precies wist hoe ik dat wilde aanvliegen. Met het team van VanHerwerden heb ik de mensen die écht begrijpen wat ik ga doen en wat er vanuit de techniek nodig is om het te laten slagen. Met VanHerwerden heb ik toegang tot monteurs die meedenken en praktijkervaring hebben met de montage van kritische onderdelen zoals een USB-poort.

Sinds die bewuste zaterdagmorgen in januari heb ik niet meer verder gekeken. Door het team van VanHerwerden wordt mijn fiets tot in detailniveau uitgedacht waardoor ik alleen nog maar hoeft te fietsen. En dan moet ik toch echt zelf doen.