Waarom een fietsschoen?

Ook voor een beginnende fietser is een goede fietsschoen belangrijk

Rd 40336

Het dragen van het juiste schoeisel is een belangrijk onderdeel dat bij het fietsen komt kijken. Een schoen zorgt er mede voor dat kracht optimaal overgebracht wordt naar de pedaal.

De zool van de schoen is ook een belangrijk gegeven. Recreatieve fietsers die lekker rondtoeren en de pedalen niet te zwaar belasten kunnen een schoen met een stijve kunststof zool nemen. Sportievere fietsers die van lekker doorrijden houden kunnen beter een schoen met een carbon zool nemen. Deze is namelijk veel stijver, waardoor krachten die overgebracht worden niet verloren gaan. Met name bij sprinten en staande klimmen komt de stijfheid van de schoen erg van pas. Bovendien wordt de schoen in alle gevallen een stuk lichter bij het toepassen van een echte carbonvezel schoenzool. Nog een voordelige bijkomstigheid van het hebben van een carbon zool is, dat de vorm ervan over de jaren gelijk blijft.

Vastklikken aan de pedalen?

In principe staat het vastklikken aan de pedaal in samenhang met de schoen want bij de pedalen wordt een schoenplaatje geleverd die aan de schoen bevestigd wordt. Samen vormen ze dan één geheel in vastgeklikte toestand. Dit bevordert de efficiëntie van fietsen en voorkomt knieklachten mits de afstelling van de zadelhoogte en schoenplaatjes correct is gebeurd. Er zijn ook schoenen en pedaalsystemen waarbij het niet noodzakelijk is vast te klikken, dat is dan een optie en geen verplichting. Hierbij past het beste een pedaal die aan twee zijden te gebruiken is. Namelijk of in vastgeklikte toestand of juist niet. Dit heet de z.g.n. dual-function pedaal.