Waarom een fietsmeting?

U hoort het wel vaker in uw fietskringen fietsmetingen, de één zweert erbij en de ander rijdt al jaren hetzelfde, wij helpen u een stapje verder in de wereld van fietsmetingen

09 03 20 Specialized Retul Boulder3018 Kody Kohlman

Wat is een fietsmeting?

Een fietsmeting is een proces waarbij de ideale fietspositie voor een individuele fietser wordt bepaald. Dit is belangrijk om verschillende redenen, waaronder het voorkomen van blessures, het verbeteren van de prestaties en het verhogen van het comfort tijdens het fietsen. Er zijn twee hoofdtypen fietsmetingen: statische en dynamische fietsmetingen.

fietsmetingen

Statische fietsmeting

Bij een statische fietsmeting worden lichaamsmaten opgenomen die vervolgens in een computerprogramma worden ingevoerd om de fietsafstelling te berekenen. Dit type meting is relatief eenvoudig uit te voeren en biedt een goede basis voor fietsafstelling en framemaat bepaling. Het nadeel is echter dat het niet individueel aanpasbaar is en geen rekening houdt met persoonlijke uitdagingen zoals beenlengteverschillen of vroegere blessures.

Dynamische fietsmeting

In tegenstelling tot een statische meting geeft een dynamische fietsmeting geeft een compleet beeld van het bewegingspatroon van de fietser. Het is gericht op het meten tijdens het fietsen en is per persoon aanpasbaar. Deze methode houdt rekening met diverse fysieke eigenschappen zoals lenigheid, houding, kracht, conditie en eventuele fysieke belemmeringen. Tijdens een dynamische meting worden verschillende aspecten geanalyseerd, waaronder de zitpositie op het zadel, afstelling van schoenplaatjes, flexibiliteit, bekkenkanteling, rompstabiliteit en kniebeweging.

Conclusie:

Een fietsmeting is essentieel voor elke sportfietser, omdat het zorgt voor een optimale fietspositie die past bij hun specifieke lichaamsbouw en fietsdoelen. Deze meting draagt bij aan een verbeterde rij-efficiëntie, verhoogd comfort en vermindert het risico op blessures. Een correcte fietspositie kan ook helpen bij het verbeteren van de algemene fietsprestaties en -ervaring.

De verschillende metingen voor fietsers

Elke meting draagt bij aan een persoonlijke en geoptimaliseerde fietservaring, gericht op zowel prestatieverbetering als comfortverhoging.

  1. Lichaamsmetingen: Het opnemen van lichaamslengte, armlengte, beenlengte, voet lengte en romplengte om de ideale fietsgrootte en -vorm te bepalen.
  2. Voetprofiel Analyse: Beoordelen van de voetboog en de breedte van de voet voor het aanpassen van schoenen, schoenzolen en schoenplaatjes.
  3. Zitbotafstand Meting: Bepalen van de juiste zadelbreedte voor comfort en efficiëntie.
  4. Zadelhoogte en -positie: Aanpassen van de zadelhoogte en -terugstand voor optimale beenbeweging en krachtoverdracht.
  5. Stuurafstelling: Afstellen van stuurhoogte en -diepte voor een comfortabele en efficiënte houding.
  6. Afstand Tussen Zadel en Stuur: Beoordelen van de reach (afstand tussen zadel en stuur) voor een juiste lichaamshouding.
  7. Analyse van de Pedalen: Beoordelen en afstellen van de pedaalpositie en schoenplaatjes voor een goede voetplaatsing en krachtoverbrenging.
  8. Biomechanische Beoordeling: Observeren van de rijstijl en bewegingspatronen tijdens het fietsen voor verdere aanpassingen.