Welk framemateriaal is voor mij geschikt?

Er is voldoende keuze in materiaal soort en dus altijd wel één die naadloos aansluit op wensen

T1Slbacl

Een jaar of dertig geleden

Een jaar of dertig geleden was er eigenlijk alleen maar staal. Met de hand werden stalen slanke buizen pas-gevijld en gesoldeerd met verbindingstukken, lugs genoemd. Deze frames reden heel lekker omdat ze buigzaam waren en niet te hard aanvoelden op slechte wegen. Een enkeling reed op carbon of titanium. Maar dat waren doorgaans veel duurdere fietsen dan de toenmalige stalen en lieten nog veel te wensen over.

Na dit stalen tijdperk

Na dit stalen tijdperk kwamen de aluminium frames begin jaren negentig. Het doel was vernieuwing, productie efficiëntie en besparing van gewicht. Opeens was het over met de slanke frames en waren de dikke buizen populair. De productiekosten van aluminium waren toen veel lager dan het staal en daardoor werden de stalen frames ver naar de achtergrond geduwd door de massaproductie van aluminium. Carbon was nog in een ontwikkelingsfase en titanium trouwens ook.

Anno nu is het anders.

Er zijn ver uitelkaar liggende kwaliteitsgrenzen wat betreft de kwaliteit en rij-beleving van aluminium fietsframes. Je kunt een spotgoedkoop frame kopen van aluminium maar ook een absoluut topframe dat geweldig rijdt. Slechts alleen de allerbesten maken een stuk vakwerk zodat die dikke buizen niet al te hard aanvoelen. Vooral de Amerikaanse merken Cannondale en Specialized begrepen al vanaf het allereerste begin dat het karakter van de fiets in het frame zit en nergens anders en maakten zodoende topkwaliteit aluminium. Maar vele fabrikanten, veelal Duitse merken maakten lichte maar harde en ongevoelige fietsen.

Aluminium frames

Aluminium racefiets-frames worden gebruikt om een prijsklasse van de complete fiets tussen de € 500 en € 2000 te kunnen bereiken. Maar let op er zit heel veel verschil in rijgedrag, comfort en performance van aluminium frames. De onderdelengroep bepaalt uiteraard ook de eindprijs. Wij raden aan in deze prijsklasse een premium merk racefiets te overwegen met een aluminium frame.

Carbon frames

Carbon frames zijn uitstekend geschikt om rij-eigenschappen te perfectioneren tot in het kleinste detail. Daar waar je met metaal aan het eind van de mogelijkheden bent kan je met Carbon nog verder. In eerste instantie alleen om het gewicht te verlagen of aerodynamica te verbeteren. Tegenwoordig wordt via de carbon lagen en richtingen heel veel comfort toegevoegd.

Een goede carbonracer afgemonteerd met een Shimano 105 onderdelengroep kost al gauw € 2000. Vanaf dit bedrag kan je dus ook bij ons een hele goede fiets verwachten.

Carbonracers van rond de € 1500 zijn moeilijk te maken want de kwaliteit komt uit de lengte of de breedte. Dan maar liever een top-aluminium frame, dat is beter dan een matig carbonframe.

Titanium frames

Titanium fietsframes hebben flink aan populariteit gewonnen. Het ongeverfde en onbehandelde materiaal met de zacht roestvrijstalen glans doet vele monden van begeerte opengaan. Het is sterk, buigzaam, roest niet en prachtig om te zien. Kortom een titanium fiets is wel iets om over na te denken. Het wordt doorgaans gekocht door de ervaren fietser die altijd al op titanium had willen rijden. De eigenaren zijn allemaal “happy owners”. Een titanium fiets rijdt heerlijk want er zit altijd een zachte demping in zonder dat het frame slap is. Je kunt zeggen dat als je 8 bar in de banden pompt, dat het lijkt of er 6 in zit… Een goede titanium fiets met Amerikaanse titanium legering zoals Litespeed kost al gauw € 3500. Bij ons vindt u het absolute top-merk in titanium: het Amerikaanse handgemaakte Litespeed.

Stalen frames

Stalen fietsframes worden vooral verkocht aan fietsers die er ooit op hebben gereden en de unieke eigenschappen missen in andere materialen. Stalen frames zien er tegenwoordig veel moderner uit dan die uit de vorige eeuw. De prijsklasse van dit soort fietsen ligt doorgaans tussen de € 2500 en € 5000. Een stalen fiets weegt tussen 500 en 1000 gram zwaarder dan een gemiddeld aluminium of carbon Starame.

Het fijne van staal is dat het van origine al vele prettige rijeigenschappen heeft en dat je de framebuizen dus niet extreem hoeft te oversizen. Het is zeer strak, tijdloos en geeft een fantastische wegligging. Wij zijn er van overtuigd dat de beste afdaling gemaakt wordt met een stalen fiets. Betrouwbaar tot het einde der tijden. Wij maken nog steeds stalen van Herwerden en/of Duell frames.