Wat moet u weten van wielen

Een wielset kan een fiets maken of kraken, het is op het frame na het belangrijkste component

Wheelsmtb

De rijeigenschappen van een fiets worden voor het grootste deel bepaald door 2 onderdelen: het frame en de wielset. Wielen heb je in allerlei verschillende uitvoeringen: 18 spaken of 40 spaken, hoge carbon velgen of juist lage aluminium velgen. U kunt zich voorstellen dat dit nogal wat invloed heeft op hoe een fiets zich gedraagt. Belangrijk is te kijken waar de fiets voor gebruikt wordt. Een fietser die met bepakking door het achterland van Indië gaat trekken heeft duidelijk andere eisen aan zijn/haar wielen dan een wielrenner van 65 kilo die de Alp d’huez op wil rijden.

Licht, stijf, aerodynamisch?

Een wiel met minder spaken is over het algemeen lichter dan een wiel met meer spaken. Deze gewichtsbesparing merk je onmiddellijk hij het accelereren en klimmen met de fiets. Echter is de belasting per spaak wel groter, waardoor er wel voorzichtiger met het wiel moet omgegaan worden. Daarnaast is een hogere velg (in V-vorm) aërodynamischer en stijver. Bij een hoge constante snelheid zal dit zeker voordeel opleveren. Echter zullen hogere wielen wel wat minder comfortabel rijden op slechte ondergrond en zijn deze velgen soms wat zwaarder waardoor het accelereren wat langzamer verloopt.

Laat u zich niet te veel verleiden door de looks van de wielen en kijk goed naar hoe een bepaalde wielset de rijeigenschappen en betrouwbaarheid van je fiets beïnvloeden. Wij kunnen u hierin adviseren en laten zien welke wielset past bij uw manier van fietsen.